PEREMPUAN DAN TUDUNG

BILA DI SUSUN NGALAHKAN NEELOFA!

Teman semangat baru...
Kemas gobok yang dah macam kucing beranak.
Kadang2 geli tengok ghupe gobok sendiri.
Sahabat tanya gobok tu apa?
Oppps!lupa.....orang JB panggil almari tu GOBOK!
Kadang2 kite lupa,tak semua orang faham loghat kite.

Tahun lepas,teman dah kemas tudung bawal....teman cuci bersih,pack dalam plastik kecil,teman past kat Kak Minah untuk di jual murah murah dan duitnya di masukkan dalam tabung masjid.
Nampak gaya....tahun ni pun ada harapan teman buat benda yang sama.
Cuci bersih,pack dan serah kat kak Minah.
Selesai masalah.....
Gobok tak mebuak,pahala dan gembira.

Sahabat call banyak kali,teman tak ambil....teman malas,sebab akan ganggu aktiviti hari ini.
Bila selesai semua....baru teman call dia...
Oii buat apa?sibuk sangat!
Teman jawap lahan..tak ada apalah,kemas2 tudung2 ni je...Bila dah susun cantik2 baru perasan,betapa kite telah bazirkan duit hanya untuk berpesen.
Tak pernah cukup2!pantang nampak kedai tudung ,MESTI MEMBORONG.Lagi2 masuk kedai2 tudung berjenama.Mesti nak selai dua hanya untuk merasa memakai tudung trend terkini.

Sahabat kata itu u,I okay je...Beli apa yang patut je..
Dalam hati...yalah,kau dah tua,nafsu membeli belah dah luput tarikh.
Sahabat kata lagi...I pun sama....tudung2 lama I hantar kampung,sedekah kat orang kampung.
Dalam hati...okay juga tu,bagi orang2 kampung.MASALAHNYA!
Ada tudung tak sesuai untuk orang kampung pakai.
Sahabat kata kenapa pulak?ingat orang bandar je yang pandai berpesen?
Teman faham,sahabat tak faham maksud teman....Tapi tak mengapa,biarlah dia dengan pendapatnya.Bagi teman......semua orang punya hak untuk bersuara.

Balik pada limpahan tudung2 teman...kalau di hitung,di conggak....yang pasti harganya mesti beribu ribu.
Mana tak...kalau masuk kedai Ariani....selai tak cukup,paling2 SEPULUH HELAI sekali beli.Pekerja pandai mainkan peranan,ngekor je nak promote tudung2 yang berderet,cantik2 belaka.
Teman macam pempuan lain....tak boleh tahan nafsu membeli.
Cuma sejak dua menjak ni..teman belajar pakai apa sahaja.Tak mahu ikut sangat pesen dan keluaran terkini.
Teman guna apa yang ada,teman padankan selagi boleh.
Selain tudung,baju pun sama....setiap raya,mesti tempah banyak baju...
TAPI...pakainya sekali dua je...
Sepatah kata Ustaz Qazim....pakailah baju2 kilat2 tu akak sekelian,esok kalau pendek umur takut baju2 tu di buang dek isteri muda.
Makanya...buatlah basahan...supaya suami akak gembira bila akak cantik.
MASALAHNYA USTAZ...
Baju2 tu tak sesuai buat basahan,lap lip lap lip ustaz....
Lahai....kalau dah macam tu,kenapa beli baju yang tak boleh di guna selalu.Membazir amalan syaitan.
OMG!ada je jawap si ustaz ni...
HUH!

Baju tudung sama sahaja...beli baju,selalunya beli tudung supaya warna sepadan.
Fikir2....pempuan sama sahaja.Nafsu 9 di guna sepenuhnya.Akal 1 di simpan dalam kocek.Sebab tu....
Selalu menyesal selepas melakukan sesuatu...
Bila dah kesal,azam tak akan buat lagi...
TAPI....
Perangai pempuan sama macam hangat2 tahi ayam..Mula2 ingat lepas tu...
Habuk pun tara!
Membeli lagi dan lagi dan lagi...
Pantang nampak!mesti beli....
lepas beli..nyesal pada diri sendiri ,satu hari suntuk!akan tanya ...kenapa le aku beli,kenapa aku beli tudung tu?
Gitu le.....hakikatnya...
Sendiri soal sendiri jawap bila melihat longgokkan tudung berbagai warna.
Nak jual...tak laku..
Nak sedekah....sudi ke menerimanya.?
Yang pasti...teman sumbat dalam kotak.Dan berharap agar esok harinya...tudung2 tu dah GHAIB.






Comments

Popular posts from this blog

JERAGAT

SUMBANG MAHRAM 2

APA HUKUM GUNA MINYAK PENGASIH PADA SUAMI?