WAKTU KERJA 8 PAGI HINGGA 5 PTG

MAJIKAN BAKAL DI DENDA JIKA BUAT STAFF STRESSSS!

Elok le tu....
Pekerja pun ada masa untuk diri sendiri.
Ada keluarga,ada BF ada GF ada suami ada isteri ada anak2...
Sepatutnya majikan kena had masa nak ganggu pekerja.
Waktu kerja,tak de masalah.Lepas kerja....majikan tak ada HAK untuk ganggu pekerja.

Anak teman baru beberapa bulan kerja di sebuah Firma Guaman ditengah2 Kuala Lumpur.
Awal2 lagi...dia dah bising sebab....
Dia kena kemas opis baru,dia kena datang hari minggu,dia kena buat kerja lebih masa walhal...itu semua bukan kerjanya.Lebih2 buat dia tak gembira,kedatangan wajib,tapi tak ada OT.
Anak teman...bossnya melayu.Ada 2 boss....satu okay dan satu tak okay.
Awal bulan lepas,dia nak bercuti.Tiket fly dia dah beli dari Okt 2017,bila dia hantar surat cuti,boss dia tanya nak kemana?
Anak teman jawap gi Perth...
Boss jawap ooooo.....awak belum comfirm kan?macam mana awak boleh cuti?
Anak teman kata tiket ni saya beli lama dah...murah sangat Encik.
Boss kata...u siapkan kerja ni,sebelum u cuti u beri kat I.
Hati anak teman tercalar!sebab.....
Kerja yang dia beri bukan kerja dia,itu kerja orang lain.
Hati dia tercalar sebab...
Boss dia nampak sangat busuk hati doe....
Anak teman benar2 tercabar sebab.....kerja tu bukan bidangnya.
Sebagai ibu teman selalu kata...buat je,untuk berjaya,kite kena tempuh semua tu sebagai cabaran!
Yes!anak teman kata ibu cakap senang,dia yang kena hadap semua tu.
Benar..bukan mudah nak berjaya.kite kena kaut selagi boleh ilmu dunia.

Majikannya suka kalau staff datang tido baring kat opis,dari pagi sampai pagi esoknya!majikan dia tak akan marah!ate...lagi suka doe....
Anak teman kata...ingat orang tak kehidupan.Dia boleh lah..datang kerja lewat,balik lambat tak ada masalah.
Anak teman masuk 9 pagi balik 6 petang.Mujur rumah sewa dengan LRT,20 minit boleh sampai rumah.lebih2 lagi....rumahnya dekat dengan LRT.

Paling2 dia tak suka,bila boss dia suka tanya hal kerja lepas waktu kerja.
Salah satu sebab dia tak suka...ialah...sebagai Lawyer,dia tak mahu kelihatan bodoh,bila boss tanya jawapan tak tahu,tak pasti...
Makanya dia kena tahu betul2 baru boleh beri jawapan dengan baik.

Minggu lepas,teman ke Kolompo,bila tau teman ada....tobat lahom!dia tak akan pergi kerja.
Sabtu ni u datang kerja...kata Boss...
Dia jawap tidak!saya nak balik kampung...
Buat apa balik kampung?u kerjalah...
Saya nak ziarah ibu bapa saya....sementara masih ada...
Boss jeling je...ceh ceh ceh...ya ke?
Anak teman senyum je,dalam hati lantak kau lah  boss....asalkan kau tak ganggu aku waktu cuti2 ni..

Dulu teman pun kerja makan gaji....masuk 8 balik dini hari.
Kebetulan kerja bahagian pengeluaran.Cuti hari minggu,cuti umum....jarang2 dapat teman nikmati.Teman kena datang buat report.
Setiap bulan dari awal bulan sampai 5hb,teman di larang cuti.Teman kena buat report penting.Anak dara okay...tiada masalah.Bila dah berumah tangga...masalah mula timbul.
Kite jadi mangsa keadaan.Kite akan luah mati mak,telan mati bapak.
Majikan tak peduli!jika perlu kerja sampai pagi sekali pun!Majikan tetap tak peduli.Tambah2 lagi tempat kerja teman tiada pertubuhan pekerja.Tiada siapa yang boleh di harap.
Semua tutup mulut....
Tak peduli semua rungutan.Yang pasti!majikan dulu majikan sekarang....tiada beza.
Majikan dulu....walaupun mengarah!tapi....habis di situ,masa tu tiada HP.Majikan sekarang lebih teruk!perhubungan lebih cangih!tiada sebab....kite tak tahu apa2 pasal kerja sebab...
Semua aktiviti di masukan dalam group Whatsapp.
Makanya...walaupun pekerja dulu stresss!ketegangan tu lebih teruk di rasai oleh pekerja sekarang.
Orang dulu...habis keje,majikan tak boleh kesan.Orang sekarang tiada sebab tak angkat phone.Sana sini orang pegang phone.
Majikan dulu makan hati,majikan sekarang......mati berdiri.
Apa2 pun..Sebagai majikan kite kena faham,jangan kuat mendesak!
Pekerja pening kepala..
Jangan kuat mengarah,pekerja makan hati.Dan akhirnya...bawa diri.

Makanya sedang2 sahaja lebih baik daripada OVER GILLLLA!


Comments

Popular posts from this blog

JERAGAT

SUMBANG MAHRAM 2

APA HUKUM GUNA MINYAK PENGASIH PADA SUAMI?