KEJUJURAN

PERLU UNTUK KESEJAHTERAAN SEMUA

Beberapa bulan lalu,suami tukar tayar kereta.
Tayar lama tembus dek paku.Bila sampai di kedai...macam biasa,ada saja yang perlu di buat...
Lu punya tayar sudah botak maa....tak ada bunga kata peniaga.
Suami tak banyak cerita terus tukar 2 biji untuk sementara waktu.Kire2 ada duit terpijak boleh le tukar 4 sekali.

Pakai tak berapa bulan,semalam teman pergi kedai depan Old Town untuk pekse keadaan tayar.
Bila teman bawa...teman rasa goyang2,tak rata....
Teringat tayar anak dara dulu,keadaan sama...tayar  gelembung dek panas sejuk cuaca.
Bila dia kata ayah,kenapa tayar rasa semacam.Bila hantar kedai...puhh!mujur tak apa2...

Bila teman rasa jalan tak rata,dalam hati mesti ada yang tak kena...
Tokey kedai kata...tayar bengkak,kena tukar..
Teman jawap...nanti saya kena pergi kedai hujung tu,saya baru je tukar..
Dia balas okay,u pergi sana,tapi jangan kata saya sudah pekse ya...nanti susah.
Teman jawap okay...

Bila teman gi kedai tu,dia pekse dia bukak tayar..
Jawapan...tak ada apa2,saya sudah buat tambah angin.Tak ada apa2...u boleh guna..
Teman tanya okay ya?comfirm?
Dia jawap YA!SEMUA SUDAH OKAY...

Teman pun keluar...
Teman dah tua,walaupun bukan pemandu handalan,tapi....sekali bawa kite tau ada yang tak kena.
Teman tau cina tu tipu!
Dia tak mahu ganti,dia terus kata semua okay!
walhal...dia tak terfikir kesan dari kata2 dia tu...dia tak fikir teman akan bawa anak2 keluar kota.Bayangkan?dengan keadaan tayar yang bengkak,dia boleh kata OKAY?
sahabat kata tukar lah!
Teman akan tukar,tapi bukan dekat kedai dia..
Teman akan tukar,tapi...cincang mati teman tak akan ke kedai dia...
Semuga kedai dia melingkup sebab busuk hati!

Teman mula sedar...
Dalam hidup ni,demi DUIT semua orang jadi busuk!tak berperikemanusian.
Gara2 DUIT!semua orang sanggup lihat orang lain mati asalkan dia hidup dan gembira.
Nampak sangat....manusia semakin kejam antara satu dengan yang lain.
Siapa bodoh dia akan terus di bodohkan.




Comments

Popular posts from this blog

JERAGAT

SUMBANG MAHRAM 2

APA HUKUM GUNA MINYAK PENGASIH PADA SUAMI?