HINI

DAH MACAM SELSEMA BIASA JE...

Pagi tu,telefon bunyi otw hantar anak ke sekolah.
Tertera...Cikgu Alif..
Berderau darah!ada apa agaknya....hati kecil bertanya....
Assalamualaikum Puan...
Teman jawap salam tu...ada apa cikgu?
Alif demam,ada beberapa kawan pun demam,tapi dia tak nak pihak sekolah bawa dia ke klinik,dia nak puan sendiri yang bawa dia ke klinik...
Baiklah,nanti saya datang ambil dia...

Teman tahu akal anak tu...
Dia selalu nak teman bawa sebab...
Selalu dapat MC,klinik kerajaan tu susah bagi MC...
Tu je...
Bukan sebab dia sayang yang amat sangat kat teman pun.....

Sampai sekolah,Tuan Pengetua dah tunggu,nampak anak teman terbaring kat bangku depan opis.
Tak tahu le kenapa...ramai budak demam....kata Tuan Pengetua.
Teman hanya angguk.Tak tahu nak kata apa....
Sepanjang jalan...anak bujang tido je...tak bunyi apa2 pun...
Sampai klinik sambung lagi tido kat bangku menunggu..
Dalam hati parah betul demam dia ni...
Sebaik nama d panggil...teman baru kejutkan...
Sampai bilik doktor...muntah terbelahak kat singki.Keluar hanya air kuning yang pastinya pahit sepahitnya.
Doktor nampak,doktor hanya perhati je...
Lepas lega...anak bujang duduk memgadap Doktor...suhu jejak angka 40!
Mak aiiii panas sangat ni...Patut le lembik!kata Doktor..
Puas di pekse satu badan...terus kata...hantar hospital.Badan dah kering.

Sampai hospital..test darah ,keputusan ada 2,satu positif kencing tikus dan HINI.
Kencing tikus 50/50.HINI COMFIRM!Rawatan.....duduk hospital 3 hari 2 malam.
Macam pakej bercuti....sehari memang lembik,masuk hari ke 2...anak bujang mula berdiri.
Dah sihat bila  dia mula bermain game online dengan kawan2.
Alahai anak....itu je penanda sihat tubuh badan...

Doktor muda kata...anak Puan positif sahaja.Kencing tikus kite tak pasti dapat dari mana....mungkin lama punya atau apa...
Yang pasti itu kuman ada dalam darah.
HINI  COMFIRM!itu demam sekarang sudah macam demam selsema biasa...Kami sudah beri antibiotik yang sesuai.
Semua akan okay macam biasa...

Kementerian kesihatan pergi sekolah,check semua...
keputusan....Dewan makan dah kena kompoun sebulan lalu,dah kerah tutup...untuk pembersihan.
Malangnya beroperasi semula.
Saya dah rasa tak sedap,saya takut murid2 keracunan.Mujur keputusan tak ke situ.Wabak yang menyerang banyak kepada HINI.
Kesan HINI ni banyak...ada macam2 gejala boleh jadi.Cirit birit,demam panas,muntah2..juga petanda HINI.
Paling teruk.....sesak nafas dan bawa maut.
Teman dengar je...dalam hati....tak tahu nak salahkan siapa.Persekitaran yang teruk atau takdir dari yang esa.
Yang pasti....syukur anak2 dah kembali ke sekolah.Dalam ramai2....hanya anak teman masuk hospital.Yang lain ulang alik ulang alik....keputusan tetap tak pasti.Walau pun ulang alik....darah tetap pekat...pantauan tetap kat rumah.Alasan....hospital penuh tak ada katil kosong...
Alahaiiii.....negara kite kaya tapi rakyatnya miskin.Pemimpinnya kaya raya....tapi rakyatnya tetap miskin.

Dewan makan memang kotor,lantai licin,kucing bersepah sepah.Makanan pun tak sedap...Anak bujang teman mula buka mulut.
Teman tanya kenapa baru cakap?Nak tahu dia jawap apa?
Malas nak cakap..........
Teman balas kalau dah malas,lepas ni kalau dah keracunan.....pergi sendiri hospital!
Anak bujang teman gelak je....ibu lah hantar,tak kan ustaz pulak!
Gitu le anak2,dah terantuk baru tergadah.
Selagi tak terantuk,diaorang tak kisah pun....yang penting gembira.

Semuga semuanya akan selamat.Semuga tiada lagi....wabak2 yang menyukarkan kehidupan anak2 .....



Comments

Popular posts from this blog

JERAGAT

SUMBANG MAHRAM 2

APA HUKUM GUNA MINYAK PENGASIH PADA SUAMI?