PENDAPAT PENTINGKAN DIRI

DARI IBUBAPA KHAS BUAT GURU2 TERCINTA

Katanya...
Pendapat aku la kan,Patutnya sekolah terus buka.bukan apa,kesian ibubapa yang tak ada tempat nak hantar anak2 dan time2 macam nie plak pengasuh plak demand harga.Pada murid yang ada penjaga ok la,duk je rumah.Jangan pergi playground plak.Panggung wayang pun penuh budak sekolah.Pada murid yang tiada penjaga tu ibubapa bolehlah terus hantar anak2 ke sekolah.Tak berlajar pun,cikgu tu tolong lah jaga kat sekolah,dari makan gaji buta murid cuti,cikgu pun cuti duduk rumah,pergi shopping.balik kampung.Bukan aku fitnah k,aku cakap berdasarkan apa yang jadi depan mata.

Teman anak 5,tak terfikir langsung idea ni..
kalau ikutkan hati...memang kite nak hantar terus anak2 gi sekolah.kalau boleh anak2 tak payah balik!duduk je kat sekolah.Kata2 tu keluar bila tengah marah!
Mood baik teman lebih suka anak2 ada kat rumah,rasa selamat.
Kat luar banyak orang jahat!
Pantang lepa....ada je orang jahat celah2 orang baik.
Pantang lepa....anak hilang depan mata.

Sedih baca status kat atas tu...
Nampak kedunguan melampau!
Cikgu cuti itu dah hak mereka....dari dulu anak murid cuti ,cikgu pun cuti panjang.
Tapi sekarang rasa2nya tak lagi...anak murid cuti.cikgu kena keje....
Kalau cuti sebulan,2 minggu cikgu kena keje...Cikgu sekarang lebih tertekan.Sebab tu beberapa kes anak mati dalam kereta kebanyakkannya anak2 cikgu.
Bayangkan?
Anak ada dalam kerete pun tak sedar!
Sahabat kata itu bukan tak sedar tapi cuai!
OMG!bukan cuai....tapi mamai...

Masa anak kecil,teman pun macam ibubapa lain....huru hara!
Keluar rumah pagi buta,balik malam2 bute.Hari cuti anak2 teman dok Taska.Kena lah bayar lebih sikit...
Almaklum...Taska bukan JKM,mereka pun bergaji dan terpaksa mengajikan orang untuk jaga anak2 kite.
Itu tempat paling sesuai...
Mana boleh kaitkan cikgu dalam penjagaan anak2.
Cikgu pendidik bukan pengasuh.Bila orang kata kite bodoh,kite marah bukan kepalang.
Tapi...bila baca status tu...ternyata kite kurang cerdik memberi cadangan.Kite lepaskan diri sendiri tapi letak masalah kat kepala orang lain.

Bila anak2 remaja...Teman tak keje lagi...
Anak sulung kata...ibu tak payah keje lah,nanti anak2 bersepah.
Teman terpana dengar kata2 tu....
Masa tu anak teman baru masuk 13thn.Dalam usia macam tu...dia dah nampak....bila ibu kerja...dia dan adik2 akan bersepah.Mungkin seorang sana,seorang sini...
Akhirnya...mereka akan kelihatan bersepah sepah!

Bila anak2 makin remaja....
Penjagaan anak2 makin senang...mereka dah berdiri di kaki sendiri.Cuma kite pantau je...
Masa ni kite sibuk hantar anak ke sekolah,tuition bagai.
Letih sebenarnya...
Pagi satu trip,tengahari beberapa trip,petang beberapa trip dan malam...
Setiap hari pintu akan berkunci pada pukul 10mlm dan di buka semula pukul 6 pagi esoknya.

Walaupun sibuk,teman tetap tak terfikir untuk memberi cadangan...
Cikgu jagalah anak2 kami masa cuti sekolah.Kami tak ada usaha untuk atasi masalah.
Hanya cikgu yang dapat membantu kami.
Tak payah belajar...dok main2 sementara kami habis kerja.
Kalau teman jadi cikgu...insyaALLAH teman akan jawap...
KEPALA OTAK KAU!




Comments

Popular posts from this blog

JERAGAT

SUMBANG MAHRAM 2

KAHWIN LAGI