MALANG BUAT SAHABAT..

BILA ANGIN AHMAR MENYERANGNYA

Jumaat lepas,kami janji nak merewang di rumah salah seorang sahabat kami yang bakal terima menantu.
Kami janji lepas zohor jumpa di sana.
Sampai hari yang di janji,hampir maghrib dia tak kunjung tiba.
Tuan rumah merangkap rakan paling rapat bisik kat teman...
Dia tak pernah buat macam ni,mesti ada halangan.Samada anak2,ibubapa dia atau dia sendiri.
Teman diam je...
Mungkin le...tapi tetap tak terfikir yang buruk2.

Malam tu...salah seorang sahabat beritahu mengenainya.
U tau dia kat mana?
Teman jawap manalah saya tahu!
Sahabat balas sambil gelak sakan!Dia kat hospital!
Teman pun terkejut,isnin lepas teman ada gi minum dengan dia..Kami bincang pasal decoupage sajinya.
Sekejap je...dek masing sibuk dengan urusan sendiri.
Kami beransur pulang.

Teman tanya kenapa dia masuk hospital?
Sahabat jawap darah tinggi!
Teman tak terkejut...umurnya dah masuk 50thn,dalam usia macam tu....kalau sihat itu bonus,kalau sakit tu tandanya....ALLAH sayang kite,nak tinggikan darjat kite...

Keesokkan harinya...
Wehh!dia kena angin ahmar lah!
Lagi terkejut teman!semalam dengar masuk hospital sebab darah tinggi,hari ni dah kena angin ahmar?
OMG!kerja ALLAH..siapa kite untuk menghalangnya.

Teman ziarah dia...
Dalam payah dia bercerita juga...
Aku sakit....tangan kaki lemah,berat tak boleh angkat.Mulut ni pun kebas2,nak cakap pun rasa berat.
Teman diam je...
Tak kata apa pun...
Apalah nasib aku kan?Suami mati,aku sakit...alahai....
Teman diam lagi...tak tahu nak mula bicara dari mana.
Teman takut,kata2 teman akan menyinggungkan hatinya.

Teman usap lengan putihnya,matanya sayu....dia baru nak jinak2  berdeco,baru je dapat order dari kawan2,bila ada masalah,dia akan call teman,jumpa untuk bantu dia carikan warna dan padankan corak.
Dia baik....10thn kenal dia,tidak pernah sekali pun teman dengar dari mulutnya mengata orang lain.Atau menokok tambah cerita dari orang lain.
Paling tidak dia ketawa dan memberi jawapan yang sama...aku tak tahu la...
Aku ketinggalan bus nampak nya...
Selalu hanya gelak menjadi lawan bicara.

Semalam pergi lagi...sekadar memenuhi ruang kosong hari2nya.
Okay?teman menyapa
Seperti biasa...okay....jawapnya lemah.Sambil cuba mengerak2kan tangannya.Masih berat....katanya..
Teman hanya mampu kata..jangan putus asa,kena cuba juga.
Dalam hati...kite pandai cakap,dia yang menanggungnya.

Aku dah reda....ALLAH uji dengan sakit,walhal...masa gi hospital,aku jalan sendiri.Tak tahu kenapa......pagi semalam dah tak boleh gerak badan.
Kata doktor awak untung,sebab stroke di hospital,doktor nurse ada..kalau dia rumah?syukur pada ALLAH,semua di atur cantik.Selalu anak2 tiada dirumah kan?semua sekolah,belajar....
Bila awak sakit,anak2 semua ada sini,teman awak,jaga awak baik2.
Jangan putus asa,awak mesti bersemangat demi anak2.
Ya doktor,semangat mesti ada kan?
Kami sama2 ketawa....
Dalam hatinya hanya ALLAH yang tahu..mulut kata redha,tapi hati masih gundah gulana.

Manakan tidak,sejak suaminya meninggal..dialah ibu dialah ayah.Tahu2 dah sampai ke Johor.Begitu lincah dia ke sana ke mari.
Hari ini...dia dah tak berdaya.
Separuh badan sebelah kiri dan kaku.
Doktor kata...keputusan scan badan awak,menunjukkan darah block kat beberapa tempat,itu yang melumpuhkan tangan,kaki..tapi jangan risau,awak kena kekalkan bacaan darah,gula..semuanya akan kembali normal.
Dia hanya mengangguk tanda faham....
Tapi kemudian....masih mengeluh mengenang nasib.
Entah....kite hanya melihat ,mendengar ceritanya...tapi dia yang merasa beban di tanggung.

Siang tadi,teman pergi lagi...
Anak2 masih ada di sisi...esok aku balik dah....
Teman angguk ya ke?baguslah..
Teman pandang anak2,dah kemas katil mak?
Yang sulong jawap dah...
Teman tanya lagi dah panggil tukang urut?
Anak tu jawap dah..

Kami berbual macam biasa...cepat baik,kata nak berdeco saji...
Dia katawa  entahlah....sambil cuba mengerakkan tangan.
Teman sebenarnya tak pandai nak memujuk,bagi teman...kite pandai cakap je,dia yang kena.
Kite cakap sabar...
Dia sabarlah tu,kalau tak sabar mesti dah marah kat TUHAN.

Kite hanya mampu beri perangsang,kena gerakkan tangan tu,jangan malas!kata kawan2 yang lain.
Dia hanya mampu ketawa kerana itu lah sikapnya.
Tidak pernah menampak kan kemarahan,tidak pernah sekali menjengkil mata...
Yang ada...
Hanyalah senyuman penuh kecintaan sesama manusia.

Semuga ALLAH permudahkan segala urusannya.
Amiin..


Comments

Popular posts from this blog

JERAGAT

PERSIAPAN SEKOLAH

MISTIK