SITIAWAN MANUNG LUMUT

PEKAN KAMI YANG INDAH

Bulan Jun lalu,genap 10thn teman tinggal di area ini.Teman maiii....tahun 2006,laaa ni....10thn jadinya.
Suami teman janji ...kite duduk di sini 2tahun je....lepas tu kite balik.
Teman ingat lagi...itulah janjinya.

Masa teman mula2 sampai,pekan ni,suram.Tak rancak seperti sekarang.
Masa teman maii...yang ada hanyalah Supermarket Fajar,Econsave,Billion sahaja,selain kedai2 kecil yang lain.
Masa teman datang dulu...MCD pun tak ada!
kalau teringin nak makan,ada kawan2 sanggup ke Taiping,Ipoh atau terus ke Penang.
OMG!...benar2 ketinggalan.

Masa teman nak datang,teman nangis dari depan rumah sampai ke PD.Meleleh air mata,mengenang nasib di rantau orang.
Masa mula2 sampai dulu,teman sewa rumah.Nak tahu berapa harga sewanya?
RM800 sahaja KAU!Mahal kan?Tahun 2006 harga dah macam tu,laaaa ni...lagi2 melambung tinggi.
Semua orang dah jadi mata duitan.Dah tak kisah masalah orang lain.Yang penting boleh dapat untung.

Tahun demi tahun...lama2 teman dah sebati.Teman dah redha...
Inilah dunia teman dan keluarga.
Setahun kemudian,Giant di buka,diikuti dengan Tesco,Jusco.
Tahun lalu...ada beberapa kedai2 baru di buka dan menghidupkan pekan ini.Adalah tempat untuk kami makan2 sambil borak2 dengan rakan taulan.

Di pekan teman,jarang berlaku kemalangan,jika adapun...sesekali sesekala.Sebab tu...jika berlaku kemalangan,pasti meriah.Semua orang ada masa tu bersidai di tepi jalan.Semua orang tak  buru2 nak balik rumah.Di sini 10km sekali pun....hanya menelan masa beberapa minit je.
Jika teman keluar untuk hantar anak2 ke sekolah agama,hanya menelan masa lebihkurang 5 atau 6 minit je.
Sahabat kata...laju nya!
Teman kata...mana ada laju,jalan tak jam kan?jalan kosong.
Sahabat kata lagi...ya lah tu!
Teman senggeh je...Teman tahu,dia mesti tak percaya.Tapi...itulah hakikatnya.

Masa teman hantar anak2 sekolah agama,teman nampak ada pembukaan Fun Fair.Meriah sungguh!
Adik nak pergi?
Anak teman geleng kepala..Tak mahulah!pergi pun buat apa,ibu tak kan bagi naik semua tu.
Opps!teman lupa....teman sendiri larang,teman sendiri ajak ke sana.
Melayu mudah lupa....

Teman pasti malam minggu pasti sesak kawasan tu.Biasa orang2 pekan teman akan berpesta malam minggu je.
Malam2 lain,semua orang bertapa dalam rumah.
Sahabat selalu pancing teman...mana u tau?
Teman akan jawap....adalah sumber2 terdekat,
Bulan puasa lepas,teman teringin nak makan luar.Dek takut makanan habis,teman pergi awal untuk tempah meja.
Pelayan tu kata...tak perlu tempah pun okay Puan.
Teman jawap...nanti tak ada meja pulak.
Dia jawap...saya dah biasa Puan,hari2 biasa macam ni,Jusco lenggang.Tapi...kalau malam minggu,penuh sesak!
Kawan teman yang jual yogurt pun kata macam tu...
Kalau malam minggu tak dan makan di buatnya.Ramai orang!
NAMPAK?
Malam minggu je pekan teman RANCIAK!

Comments

Popular posts from this blog

JERAGAT

PERSIAPAN SEKOLAH

MISTIK