TIADA MELAYU HILANG DI DUNIA

AKAN TETAP JADI SLOGAN KITE.

Dulu...
British angkut Cina untuk buat melombong,alasan!
Melayu tak mampu buat kerja2 tu.
British angkut India untuk buat estet,alasan!
Melayu tak akan mampu menoreh getah.
Melayu?
Di letakkan di persisiran pantai sebagai nelayan,di desa2 untuk bercucuk tanam.

Cina ditempatkan di pekan2,sambil melombong sambil berniaga.
India di estet2 dengan acara sendiri.
Melayu di kampung2 leka dengan adat istiadat melayu.

Maka bermulalah hidup kite..
Melayu Cina dan India dalam satu negara yang di beri nama Malaya dan kemudiannya di tukar kepada Malaysia.
Sifat melayu...
Mudah bertolak ansur,baik hati dan pemurah.
Kalau boleh semua benda di kongsi bersama tanpa sengketa.

Bertahun2 lamanya...
Kite hidup aman damai hinggalah di hujung kehidupan..
Timbul isu perkauman timbul isu2 agama
Pada teman....dari dulu,semua bangsa tahu Islam agama rasmi Malaysia.
Semua orang tak berani ungkit tak berani sebut atau tak berani perlekehkan agama islam.

Sejak dua menjak ni...
Ada yang berani memaki hamun agama islam,ada yang mengutuk sesuka hati mereka..
Apa masalah kite sebenarnya?

Awal tahun ni,sekali lagi...
Melayu dicabar oleh bangsa sendiri...
Dia angkutnya Bangsa Bangla masuk Malaysia.
Disoal di halang...jawapan nya BELIA KITE MALAS.Tiada yang mampu buat kerja 3D (Dangerous,difficult,dirty).
Siapa kata?
Anak bangsa teman malas?hellooo..anak bangsa teman gagah berani.
Siapa kata mereka malas?
Hanya PM,TPM dan kuncu2nya sahaja,berani kata BELIA kita MALAS.

Dari dulu,kite sering di momokkan dengan perpecahan.Jika kite berpecah di khuatiri PM kite akan tukar tangan.
Dari dulu!dari teman kecik2,teman dah dengar semua ni.
Sekarang teman dah tua...
Isu2 ini tetap ada...
Kalau cina memerintah...habislah kite.
Kalau India memerintah...habiskah kite!

Sekarang apa dah jadi?
Yang memerintah dari dulu sampai kini...bukan Melayu?
Bukan ke PM kite tu ...Melayu?
Bukan ke TPM kite tu...Melayu?
Bukan ke menteri2 yang ada tu...Melayu?
Bukan kite ulamak2 yang ada tu...Melayu?
Apa sebenarnya  masalah kite?
Apa yang kite takutkan?
Dunia ni milik ALLAH,jika ALLAH nak kite beralih permerintah.bukan sebab kite Melayu,tapi sebab kite tak bersatu hati.
Pentingkan diri sendiri.Menteri2 leka dengan duniawi,selagi ada harta benda di jualnya.
kemudian...kata pula BELIA kite PEMALAS!

sakit betul hati teman...
Sepatutnya mereka yang membantu,memberi peluang yang ada...
Dulu...masa teman remaja,ada BELIA 4B.
Dalam BELIA 4B ada macam2 aktiviti di adakan,ada macam2 kemahiran hidup di ajar kat anak2.

Sekarang?
Semua tu dah berkubur..
Semua tu dah tak ada lagi...
Yang ada...
Hanyalah peneraju kite yang semakin hari semakin buat kite mual.

Jangan di sebut lagi TAK KAN MELAYU HILANG DI DUNIA.
Hakikatnya...Melayu semakin pupus.

Comments

Popular posts from this blog

JERAGAT

PERSIAPAN SEKOLAH

MINYAK TURUN NAIK