MAKSIAT DAN KITA

CATATAN KE TUJUH PULUH LIMA

Tertarik dengan artikel ini,dan nak simpan untuk renungan bersama..(PAAPAADA.blog)
Apa itu maksiat? Kalau ditanya pasal maksiat mesti ramai yang berfikir bahawa maksiat itu seperti berzina, berdating dan sebagainya. Namun, maksiat ini mempunyai skop yang lebih luas. Segala perkara yang boleh mendatangkan dosa adalah maksiat.


Dalam kitab al-tazkirah fi ahwal al mawta wa umur al-akhirah oleh imam al-qurtubi, diceritakan berkenaan seorang lelaki yg dalam perjalanan untuk mencari hidayah telah bertemu dengan seorang sufi yg hebat,iaitu Ibrahim Adham. beliau bertanya,apakah ada ruang kepada beliau untuk melakukan maksiat. lalu dijawab oleh Ibrahim Adham,” kamu boleh melakukan maksiat dengan syarat” :

 1) Jangan kamu makan rezeki ALLAH. - kerana tidak layak orang yang makan rezeki ALLAH derhaka kepada ALLAH. 

 2) Jangan kamu tinggal di bumi ALLAH. - kerana tidak layak orang yang tinggal di bumi ALLAH melakukan maksiat dan penderhakaan kepadaNYA. 

 3) Buatlah maksiat di tempat yang ALLAH tidak nampak akan kamu. 

 4) Sekiranya malaikat maut datang hendak mencabut nyawamu,maka katakan kepada malaikat maut untuk menangguhkan sedikit masa lagi umurmu supaya engkau sempat bertaubat. Sekiranya engkau dapat melakukan perkara tersebut,maka dipersilakan untuk melakukan maksiat. 

 5) Sekiranya malaikat zabaniah penjaga neraka datang hendak mengheretmu ke dalam neraka,maka katakan kepadanya bahawa kamu tidak akan mengikutnya. Sekiranya engkau dapat berbuat demikian,maka dipersilakan untuk melakukan maksiat. 

Setelah mendengar kata-kata tersebut,lelaki itu menangis teresak-esak kerana dia sedar bahawa tidak layak bagi seseorang hamba ALLAH untuk melakukan maksiat kepadaNYA.

Akhirnya, lelaki itu menemui jalan hidayah. Dia bertaubat dengan bersungguh-sungguh. Sejak itu,dia bersegera menuntut ilmu dan beramal dengannya serta menjadi hamba ALLAH yg soleh.

Sekian....

Popular posts from this blog

JERAGAT

SUMBANG MAHRAM 2

MAJLIS KAHWIN