CELOTEH ANAK

CATATAN KE TUJUH PULUH SEMBILAN

Apa citer kawan awak yang merokok tu?tanya aku pada anak bujangku...
Dah kena rotan..jawapnya
Macam mana tau?dia kena rotan?tanyaku lagi
Nampak di nangis masa balik kelas...jawapnya lagi..
Oooo..padan muka dia pun...kenapa hisap rokok kecik kecik!..getusku
Jahatnya ibu..kata anak orang macam tu...jerkahnya
Kenapa pulak?tanyaku
Yalah...mana boleh orang tua cakap gitu kat budak budak....terangnya dengan pandangan pelik kat aku
Dalam hati...alamak!macam mana nak cover line ni...
Alahai...ibu saja je...Kalau ikutkan memang patut le Faris kena rotan!dia kan masih kanak kanak...mana boleh hisap rokok macam ayah tu...terangku panjang lebar
Suami tiba tiba menyampuk..
Esok ayah nak gi jumpa cikgu yang rotan Faris lah..
Buat apa?tanya anakku pelik!..
Saja je...nak tau tentang awak pula...mana lah tau,ada buat salah juga...kata suami sekadar mengusik
Tak payah!jangan nak ngada ya..buat malu je..bantahnya keras!
Kenapa pula?ayah saja je...nak bual bual ngan cikgu....pinta suami
Tak payah!balasnya pantas
Ayah nak pergi juga!ayah nak kata...saya ayah Alif farhan..
Sambil merengek...dia berkata..
Ibu...kenapalah ibu pilih lelaki yang salah untuk jadikan suami?tanyanya spontan
Dalam hati...padan pun muka suami,nyakat lagi budak ni..kan dah kene...hehehe
Yalah!ibu rasa pun macam tu juga...ibu tersalah pilih suami,tapi...nak buat macam mana,ALLAH yang beri..balasku selamba sambil melihat muka suami..yang dah macam malu malu alah tu...
Padan muka!hahaha..gelakku panjang...
Sebaik anak dengar aku berkata begitu..dia menunjukkan signal 'good' (jari ibu di goyang goyangkan sambil tersenyum puas!)

Dalam hati...bagaimana le dia boleh terkeluarkan ayat begitu?walhal...umur baru 8thn je...anak anak....macam macam hal!

Popular posts from this blog

JERAGAT

PERSIAPAN SEKOLAH

MISTIK